Kaj je poslovni prenosni računalnik?

Ko ste nazadnje kupovali poslovni prenosni računalnik, pa tudi če ste prav sedaj pred odločitvijo za nakup, ste gotovo pogledali na tehnične podatke kot so hitrost procesorja, količina pomnilnika, velikost diska in seveda tudi velikost ekrana. Gotovo ne trdimo nekaj napačnega, če zagotavljamo da imajo vsi najbolj znani proizvajalci notesnikov – Dell, HP in Lenovo – v prodajnem programu notesnike z enakimi glavnimi tehničnimi podatki, vendar zelo različno ceno. Razlika v ceni je pogosto tudi trikratna.

Proizvajalci pravijo, da je osnovni razlog v tem, ker so eni namenjeni domači rabi in drugi za uporabo v podjetjih. Takoj lahko posumimo da je to samo komercialni razlog za višjo ceno, vendar ni tako! Razlika v ceni je res najprej vidna, vendar obstojajo tudi razlike v kakovosti, oblikovanju in trajnosti.

Zakaj so poslovni notesniki toliko dražji od onih za uporabo doma?

Odgovor je preprost, čeprav ni viden iz štirih prej naštetih osnovnih tehničnih lastnosti. Notesnik je seveda sestavljen iz mnogih komponent, pri čemer je hitrost procesorja morda na prvem mestu po poznanosti in zato prvi kriterij pri odločanju, še zdaleč pa ni edini, ki je pomemben.

Za poslovne prenosne računalnike velja, da imajo vgrajene komponente, ki so kakovostnejše in vrednejše, saj so taki notesniki običajno namenjeni delu 8 ur na dan, morda pa tudi bistveno več. Tak notesnik mora zato imeti izjemno dolgo življenjsko dobo, saj je za podjetje obratovalna varnost ena izmed odločilnih faktorjev, pa tudi pa notesnik v poslovnem okolju mora delovati najmanj 5 let. Tem zahtevam podjetij se proizvajalci prilagajajo z vgradnjo materialov iz premium segmenta. V tem segmentu niso samo najbolj poznani sestavni deli, ampak tudi manj poznane komponente, kot so osnovne plošče, baterije, ločljivost ekrana, hlajenje in podobno.

To je razlog da se taki notesniki po nekaj letih uporabe pogosto pojavijo na trgu rabljenih notesnikov, saj so proizvajalci zanesljivi, modeli poslovnih računalnikov kot so npr. HP EliteBook 8570p, HP EliteBook 850 oziroma Lenovo ThinkPad T540 ali Lenovo Carbon X1 pa zagotavljajo najvišjo kakovost in dolgotrajno možnost uporabe tudi kot rabljeni notesniki. Ko prodajalci kot je Quantum d.o.o. odlično ceno začinijo še z enoletno garancijo, ki je enako dolga kot pri večini domačih novih notesnikov, je razlog za odločitev za nakup rabljenega poslovnega notesnika res enostavna in varna.

Quantum d.o.o. ima na svoji spletni strani tako naslednjo izbiro rabljenih poslovnih notesnikov: Rabljeni poslovni notesnik Velja dodati, da lahko vsakemu od teh notesnikov tudi dodamo pomnilnik ali zamenjamo disk z SSD diskom.